Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejszy czas w roku. „Bóg się rodzi, moc truchleje”. Rozbrzmiewają kolędy i pastorałki. W domach trwają porządki i przygotowywania do Świąt. Najważniejsza sprawa, trzeba wybrać odpowiednią choinkę.

Świeży zapach choinki, roznosi się po całym mieszkaniu. Różnokształtne, kolorowe bombki, śnieżnobiałe aniołki i migające światełka cudownie dekorują świąteczne drzewko. Na szczycie umieszczona jest złota gwiazda betlejemska. Oprócz zapachu lasu, w domu czuje się zapach pierników i goździków. To czekające na Święta smakołyki

W wigilijny wieczór, gdy pojawi się pierwsza gwiazdka, przy stole zasiadają całe rodziny. Jeden talerz jest zawsze pusty, czeka na nieznajomego przybysza. Rozpoczyna się wzajemne składanie życzeń oraz dzielenie opłatkiem.

Według tradycji potraw na wieczerzy zazwyczaj jest 12. Mogą to być: czerwony barszcz z uszkami, makiełki, różnorakie ryby zapiekane lub smażone: karp, miruna, morszczuk czy sola, pierogi z kapustą i grzybami, szuba, kutia, paszteciki, krokiety, sałatka śledziowa oraz ryba po grecku, kompot z suszonych owoców czy z dyni. Dzieci najczęściej nie lubią wigilijnych specjałów, kręcą noskami i wybierają chleb. Z wiekiem zaczyna się stopniowo lubić poszczególne potrawy wigilijne.

W ten czas rodziny są razem, wspólnie śpiewają kolędy, nawet ci którzy uważają że słoń nadepnął im na ucho odważnie uczestniczą w śpiewie! Bo to jest czas radości! Potem ….czas wyczekiwany …. Wszyscy (nieważne mały czy duży) biegną pod choinkę … i radość wielka są prezenty!!! Gwiazdor pamięta o każdym!

Lena Wojdała